Kot obljubljeno, nadaljujem z utemeljevanjem trditve, da je potrebno v svoje življenje vnašati aktivnosti, ki nam omogočajo občutenje zanosa. To naj bi namreč pomagalo ohranjati oziroma izboljšati naše psihično blagostanje in zadovoljstvo z življenjem.

Najprej se spomnimo definicije zanosa. Gre za stanje zavesti, v katerem se oseba popolnoma prepusti v dejavnosti, ki jo izvaja, da jo le-ta “posrka” vase, pri čemer oseba občuti zadovoljstvo ob izvajanju te dejavnosti. Za izvajanje pa je nujno potrebna lastna, notranja, imenovana tudi intrinzična motivacija, torej motivacija, ki žene osebo k izvajanju aktivnosti zaradi lastnega interesa. V stanju zanosa posameznik v celoti izkorišča svoj potencial, je notranje motiviran za opravljanje naloge, zmanjša se njegova stopnja samozavedanja in občutek za čas. Več o zanosu najdete tukaj.

Ko se pogovarjam z ljudmi, velikokrat slišim, da nimajo prostočasne aktivnosti, ob kateri bi se lahko razvijali. Ne pravim, da je imeti hobi, ki hkrati predstavlja izziv, nuja, trdim pa, da prostočasna dejavnost, ki omogoča preizkušanje lastnih meja ob hkratnem doživljanju zadovoljstva (četudi je včasih, zaradi procesa učenja, samo ukvarjanje z aktivnostjo tudi naporno in celo mukotrpno), zelo dobrodošel sopotnik za soočanje s stresorji, ki nam, hočemo ali nočemo, tako ali tako pridejo naproti.

 

Učenje soočenja s frustracijo pri prostočasni aktivnosti:

  • nam ponuja priložnost za spoznavanje samega sebe – kako in koliko smo se sposobni soočiti z neuspehom in frustracijo,
  • ker je hobi dejavnost, ki nas veseli, v njem vztrajamo kljub neuspehom. Nudi nam torej tudi priložnost za učenje tega, kako se uspešno soočiti s frustracijo v resničnem življenju. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste “učenje skozi igro”, kjer spoznamo, da delo in vztrajnost prineseta preboj in uspeh,
  • ker v njem vztrajamo in napredujemo, nam ponuja tudi priložnost, da pridobimo samozavest in občutek za to, da smo sposobni in kompetentni, odgovorni in samostojni.

 

Spomnite se rekreativnih športnikov. Koliko znoja, časa in energije vlagajo v svoj hobi? Vse to zaradi vsega, kar smo našteli zgoraj. Mogoče kdo poreče: “To je mazohizem!” Jaz pa pravim: “To je življenje.” In življenje marsikdaj ni enostavno. Zakaj bi torej čakali, da nas ujame nepripravljene na izzive? Če najdemo aktivnost, ki nam omogoča, da rastemo in se razvijamo, nam to pomaga ohranjati in dodatno izgrajevati dober občutek o sebi, hkrati pa tako dojemamo in spoznavamo sebe kot posameznika, ki se zna in zmore uspešno soočati s frustracijo Všeč mi je stavek dr. Perka, ki pravi: “Le če človek živi zdravo, je fit, tudi strog do samega sebe, si lahko cilje postavlja više in dlje in jih nato tudi doseže. Drugače pač ne. Bistvo težav je – to je govoril že dr. Rugelj, pa ga niso razumeli – v lenobi človeka.”

Tukaj se torej srečamo s problemom, ki veliko ljudem preprečuje, da bi si našli tako aktivnost – lenoba. Naj bo zavedanje, da smo “ljudje pač lene živali”, dovolj – vsaj tu in tam, dovolj, da vam jo pomaga premagati. Ko boste pričeli z izvajanjem aktivnosti, pa boste imeli tudi referenco, s katero se boste lahko motivirali k ponovnemu treningu oziroma izvajanju aktivnosti. Da bi človek lahko bil “bolj” zadovoljen s svojim življenjem, se naj torej ukvarja z vsaj eno aktivnostjo, ob kateri lahko doživlja pozitivna čustva. Ob vsakodnevnih skrbeh in obremenitvah človek mora poskrbeti: 1) da si odpočije in, 2) da del svojega prostega časa nameni aktivnostim, ki ga napolnijo z novim elanom in ga osrečujejo.

Težko Vam svetujem, kako najti tako dejavnost. Tako zelo smo različni in toliko možnosti obstaja, da bil seznam, ki je na voljo, lahko bil neskončno dolg. Včasih je potrebno sprejeti tudi kak kompromis, a vendar – kjer je volja, tam je pot.

Zapisano je mnenje in last avtorice. Kopiranje je dovoljeno z navedbo vira.  
© Postaja za izboljšanje kakovosti življenja