Ko pade odločitev, da se bomo selili, se začne proces načrtovanja.

 

Zastavite si datum odhoda

Upoštevaje vse faktorje, povezane s selitvijo, ki bodo vplivali na vas, je dobro, da si zastavite približen čas odhoda. Tako boste lažje ostali fokusirani na podvig in se pripravljali na odhod.

 

Pripravite se na čustvene pretrese

Mnogi ljudje, ki so se preselili v tujino, so se morda zelo dobro pripravili na odhod v smislu organiziranja zadev, vezanih na šolo, vrtec, službo in birokracijo. Toda marsikoga nepripravljenega ujamejo prav čustveni pretresi, ki spremljajo proces selitve. Ta so lahko še posebej močna ob bližajočem se času odhoda. Gre za povsem normalen proces. Morda si boste zastavljali številna vprašanja o ustreznosti odločitve, mogoče je, da boste čutili tesnobnost, a hkrati tudi pričakovanje. V teh trenutkih prikličite v svoj spomin razloge za selitev v tujino (za katere verjamem, da so zagotovo tehtni) in se sprostite.

 

 

Pričnite se povezovati

Če razmišljate o odhodu v tujino, je dobro, da razmislite o mreženju. Ker živimo v dobi informacijske tehnologije, je možnosti za to dandanes ogromno. Vnaprejšnje navezovanje stikov vam bo pomagalo pri začetnih korakih selitve praktične narave (iskanje šole, kje se nahajajo lepi oziroma ustrezni okraji za iskanje stanovanja itn.).

 

 

Velika prednost za vas bo, če navežete stik s kom, ki že ima izkušnjo selitve za seboj – razumel bo vašo situacijo v zvezi z mešanimi občutji, ki spremljajo selitev, in vam zaupal svojo izkušnjo o tem, kako se je sam soočil s tovrstnimi izzivi. Priložnost za povezovanje ponujajo številne spletne platforme, kot je meetup ter javne in zaprte skupine (npr. Slovenci v Avstraliji, Slovenci v Nemčiji, Slovenci v Londonu itn.) na spletnem omrežju Facebook – napravite torej prvi korak in pošljite prošnjo za sprejem v skupino!

 

Odnos s svojci

Odhod v tujino včasih še posebej težko sprejmejo ožji člani družine. Zavedajo se, da z vami ne bodo mogli preživeti več toliko časa, kot so ga sedaj. Če čutijo z vami, se zavedajo, da je to trenutno vaša priložnost, da se postavite na noge ali pa velika želja, ki jo enostavno želite uresničiti. Kakorkoli že, pomembno je, da se z njimi o tem iskreno pogovarjate. Prisluhnite jim in poskušajte jim razložiti svojo pozicijo do te odločitve, če je trenutno še ne zmorejo sprejeti.

 

Ne pozabite nase

Ob vseprežemajoči izkušnji priprave na selitev ne pozabite nase in na svoje zdravje. Privoščite si potreben odmor, pojdite v kino, savno ali kamorkoli, kjer se boste lahko sprostili in si vzeli čas zase. Poskrbite zase, napolnite svoje baterije ne glede na to, kje ste – doma ali v tujini.

Bolj, ko se bo približeval dan vaše selitve, več verjetnosti obstaja, da se vas bo polotil dvom in tesnobnost. Tlačenje in dušenje teh občutij namesto odkritega pogovora o njih, tudi po tem, ko se boste že preselili, ima lahko negativne posledice na duševno zdravje in blagostanje. Ker se s temi čustvi ni lahko soočati, poiščite koga, s komer se lahko o tem iskreno pogovorite.

 

Raziskujte…

Če se selite v oddaljene dežele, se pozanimajte o navadah, običajih, o načinih in možnostih javnega transporta, o kulturi, vremenskih razmerah in morebitnih klimatskih posebnostih … Skratka o vseh vsakodnevnih rečeh, ki bodo za vas nove. Morda boste sprva imeli občutek, da je vsega preveč in, da je vse preveč novo, vendar postopno spoznavanje in vnaprejšnja priprava olajša začetne korake.

 

V naslednjih objavah sledijo zapisi o psihološkem pritisku selitve v tujino in nasveti o tem, kako se učinkovito integrirati v novo okolje po selitvi.

 

Avtorsko zaščiteno delo. Kopiranje dovoljeno z navedbo vira.
© Postaja za izboljšanje kakovosti življenja

 

 

Reference

Relocating Overseas: The Emotional Side. Internations. Connectiong global minds. Dostopno na: https://www.internations.org/magazine/going-abroad-it-s-a-state-of-mind-15282/relocating-overseas-the-emotional-side-2

Davies, S. (b.d.). 7 ways to mentally cope with moving abroad. Dostopno na: http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/7-ways-to-mentally-cope-with-moving-abroad.html