V enem prejšnjih člankov smo se posvetili temi psihološkega pritiska ob selitvi v tujino. Morda vam bo v pomoč še nekaj opornih točk, nasvetov v zvezi s tem, kako kar najhitreje najbolje zaživeti v novem okolju.

Vključevanje v skupine oziroma društva, ki združujejo ljudi enake nacionalnosti oziroma podobne kulture. Pri vzpostavljanju socialne mreže v tujini so ključnega pomena: z aktivnostjo v njih posameznik zadovoljuje potrebo po pripadnosti in omogočajo socialno podporo, hkrati pa dajejo možnost izmenjave informacij.

Interakcija z lokalnim prebivalstvom. Nujna je za spoznavanje kulture in norm le-te, lajša prilagajanje, zmanjšuje negotovost ter strah pred novimi situacijami. Če želite izboljšati svoje jezikovne sposobnosti, je še posebej priporočljivo učenje jezika v interakciji z lokalnim prebivalstvom – naučili se boste tipičnih fraz in pogovornih izrazov, ki veljajo v tem prostoru. Pojdite v trgovino, na kavo, v knjižnico in izkoristite priložnosti, ki se vam bodo ponudile za to, da komunicirate z domačini.

Vključevanje v prostovoljske in dobrodelne organizacije. To je ena od izjemnih priložnosti za na novo preseljene ljudi, da spletejo prva poznanstva in ob tem tudi sami veliko pridobijo. S tem, ko se vključite v katero od organizacij, da bi pomagali pri izvajanju njihovih programov, trenirate jezik, spoznavate nove ljudi, delate tisto, kar vas veseli, se učite novih stvari in hkrati dobite nagrajujoč in dober občutek o sebi ob zavedanju, da aktivno doprišanate okolju in družbi, v kateri ste. Naj vam strah pred dodatno obremenitvijo ne prepreči, da bi izpustili to priložnost: kar je prostovoljno, torej ni obvezno, kar pomeni, da se boste lahko svoje vključevanje v delo prilagodili svojemu urniku. Mreže prostovoljskih, humanitarnih in dobrodelnih organizacij po vsem svetu nudijo številne možnosti in izbira je običajno velika.

Izklopite “notranjega policaja”. Iz pogovorov z ljudmi, ki imajo izkušnjo selitve v tujino, pogosto slišim, da imajo ob stopanju v kontakt z domačini občutek nelagodja, sramu in strahu zaradi neznanja jezika. Nelagodju te vrste se lahko izognemo le in samo, če se popolnoma izoliramo, kar pa, seveda ni mogoče. Zato je bolje enostavno sprejeti svojo zmotljivo in človeško naravo, kljub nepopolnemu znanju jezika ohraniti prepričanje o svoji lastni vrednosti kot človeškem bitju in interakcije izkoristiti kot priložnost za učenje. Če česa ne razumete, se enostavno vljudno opravičite, povejte, da niste razumeli povedanega in prosite, da oseba ponovi, kar je povedala. Videli (in pozitivno presenečeni) boste, da situacija ne bo za sogovornika prav nič novega ali nezaslišanega.

Dojemanje selitev in z njo povezane na novo pridobljene izkušnje kot priložnost za učenje. Čeprav so razlogi za selitev lahko zelo različni, v vsakem primeru lahko selitev in z njo povezane na novo pridobljene izkušnje dojemamo kot priložnost za učenje in spoznavanje samih sebe. Dejstvo je, da vsak od te situacije zagotovo tudi pridobi: samostojnost in odprtost, potrpežljivost in čvrstost. Prilagoditi se je potrebno na novo okolje. Pri integraciji zagotovo pomaga iniciativnost in vsekakor tudi kreativnost pri iskanju tovrstnih rešitev. Pri vsem tem poskušajte ohranjati pozitivno naravnanost. Zavedajte se, da v sebi nosite veliko poguma in moči, ki sta bila potrebna, da ste se podali na to pot!

Glavo pokonci! Čeprav se sliši kot obrabljena floskula, nam včasih, ko se znajdemo sami v težki situaciji, preostane le še to in za vzpodbudo je včasih tudi dovolj. Dobro je, da se na težke trenutke pripravite, takrat naše bitje namreč povsem prevzamejo čustva, ki vplivajo na naš razum, mišljenje in predelovanje informacij. Da bi se zmogli kar najhitreje motivirati in postaviti na noge, si napišite (motivacijsko) opombo, beležko ali celo pismo. Zapišite ga v času, ko se počutite v dobri koži in ga imejte shranjenega na dosegu za čas, ko se boste počutili najbolj nemočne. Morda ga sploh nikoli ne boste potrebovali (to vam tudi iskreno želim), a če ga boste, vam lahko pride še kako prav.

 

Imate osebno izkušnjo? Ste našli sami kak dober način za integracijo? Imate nasvet?

Veseli bomo, če ga boste delili z nami!

 

Avtorsko zaščiteno delo. Kopiranje dovoljeno z navedbo vira.
© Postaja za izboljšanje kakovosti življenja