Svetovanje, ki poteka s pomočjo informacijske tehnologije, je heterogen koncept. Pri razreševanju težav se lahko vključite v forumske debate na različnih portalih, v svetovanje preko video ali audio prenosa ali pa se poslužite klasične elektronske pošte.

Prednost in skupna točka spletnega svetovanja je, da se, neodvisno od kraja, kjer se nahajate, in v udobju lastnega doma, lahko obrnete na svetovalca, ki vam bo pomagal pri razreševanju vaših težav. Poleg razlik v količini informacije, ki jih dobimo (če primerjamo audio in video oziroma pisno komunikacijo s svetovanjem v živo) je ena glavnih razlik med njimi tudi (ne)sočasnost.

 

Katere so prednosti pisnega spletnega svetovanja?

 

Pri tovrstnem svetovanju gre za obliko “pisne terapije”, pri kateri:

  • Pisanje in branje poteka, ko imate za to čas in ste temu pripravljeni nameniti pozornost. To pomeni, da kot svetovanec lahko pisno izrazite tisto, kar čutite v določenem trenutku takoj, ne, da bi morali čakati na termin srečanja. Prav tako tudi svetovalec.
  • Pisanje samo po sebi je dejanje samorefleksije. S pisanjem o tem, kar doživljamo, uspemo vzpostaviti določeno distanco do tega, kar nas bremeni.
  • Pisanje omogoča poimenovanje in izražanje lastnih misli in čustev. Pomaga, da tisto, kar čutimo in razmišljamo, uspemo tudi poimenovati.
  • Zapisana beseda ima večjo težo napram izgovorjeni, saj izgovorjena nekako “izpuhti”, za njo ne ostane nobena sled, razen v spominu sogovornikov. Tisto, o čemer se pogovarjamo, lahko pozabimo, pisno reflektiranje pa nam omogoča, da zapis ponovno preberemo kasneje – to nam je lahko v veliko pomoč tudi kasneje v življenju.
  • S pisanjem svetovanec vzpostavi ločnico med “problemom” in “v rešitev usmerjenim seboj“, kar ima pomembno vlogo v opolnomočenju.
  • Nepristranskost socialnih faktorjev. Svetovalec ne ve, razen tega, kar mu napišete, ničesar o vas: ne ve, kako izgledate, kako zvenite. Ta občutek gotovosti vam omogoča, da ste vi resnično lahko vi, z vsemi svojimi značilnostmi – gre za t.i. učinek tujcev na vlaku*. To vam omogoča kontrolo nad tem, da v svojem dopisovanju osvetlite tisto, kar želite sami. Tovrstna oblika svetovanja pa vam bo s tem omogočila tudi vajo v uravnovešanju vzpostavljanju meje in distance.

 

Spletno svetovanje v obliki dopisovanja ima torej številne specifične značilnosti, ki nam omogočajo, da vzpostavimo svetovalni odnos na daljavo. Ni rečeno, da ta oblika svetovanja ustrezala vsakemu – za tiste, ki jim, pa je to zagotovo velika pridobitev, ki nam jo je omogočila informacijska tehnologija.

 

 

* učinek tujcev na vlaku

Čeprav se sliši kontradiktorno, so tujci nemalokrat lahko ljudje, ki jim zaupamo svoje največje skrivnosti. Fenomen, imenovan učinek tujcev na vlaku, psihologi definirajo kot najbolj osebne in odprte socialne izmenjave, ki se bodo najverjetneje zgodile med osebama, ki se verjetno ne bosta srečali nikoli več. Najsi gre za obrambni mehanizem pred neprijetno tišino ali za metodo ventilacije zavesti, ljudje razkrijejo svoje osebne zadeve brez posledic. Gre za vzajemen proces, pri katerem pridobita oba vpletena: tako tisti, ki razlaga, kakor tudi tisti, ki v tovrstnih izmenjavah najde vrednost (tako, da npr. vsebino takega pogovora lahko prenese na svoje življenje, dobi dober občutek o sebi s tem, ko je nekomu pomagal in bil deležen izpovedi neznanca).

 

Avtorsko zaščiteno delo. Kopiranje dovoljeno z navedbo vira. 
© Postaja za izboljšanje kakovosti življenja