Ste v zvezi? Potem vas utegne zanimati 9 resnic o partnerskih odnosih.

 

1.  Večkrat recite: “Ja.”

Če sklepate, da je zdravo in, da je vsebina dobra – kaj je najslabše, kar se lahko zgodi? Da vas potisne iz cone udobja? To je tudi priložnost za rast. V odnosih prevečkrat rečemo: “Ne,” saj nam je ob misli na kaj drugačnega neudobno. Toda to hkrati pelje v rutino, ki sčasoma  postane nezadovoljujoča. Da ne zapadeta v rutino, je v odnos potrebno uvajati spremembe in novosti, pa čeprav le majhne.

 

2.  Vse, kar je nekaj vredno, potrebuje dolgo časa.

Mnogi verjamejo, da so odnosi nekaj samoumevnega. V resnici pa je vztrajanje v odnosu in s tem prilagajanje ter odpovedovanje tistemu, čemur rečemo “naravni človekov instinkt”, zelo nenaravno. Da bi sprejeli in se prilagodili na to, je potrebno nekaj časa, zato bodite do sebe potrpežljivi.

 

3.  Trdo delo

Kar ima vrednost, ni nikoli zastonj. Pri odnosih ni nič drugače. Mnogi ljudje podcenjujejo količino dela in truda, ki sta vložena v odnos z namenom, da bi le-ta obstal in bolj zadovoljujoč. Trdo delo in trud vsak opredeljuje drugače. Pomeni delo na sebi in na odnosu, pogled vase in v odnos s partnerjem.

 

4.  Iskrena komunikacija

Ko mislimo, da poznamo partnerja, začnemo domnevati. Nehamo spraševati. Resnica pa je, da se ljudje nenehno spreminjamo. Spreminjata se oba s partnerjem in s tem se spreminja tudi vajin odnos.

Če si nekaj želite, partnerju povejte za to. Če niste prepričani o nečem, ga vprašajte o tem. Odgovor utegne biti drugačen, kot ste sprva pričakovali – morda bo danes drugačen, kot včeraj ali pa jutri. Iskrena in odprta komunikacija je ključ do spoznavanja partnerja. Iskrena komunikacija je tudi edini način za dolgotrajen in zadovoljujoč odnos.

 

5.  Zaključite, kar ste začeli

Ko se znajdeta v konfliktu, zaključita pogovor. Odhajanje stran in pometanje pod preprogo na dolgi rok prinaša zamero in obžalovanje. Zamera se bo kopičila in nekega dne ne bo poti nazaj.

 

6. Če ne delate napak, ne tvegate dovolj.

Ne govorimo o varanju. Z “napakami” mislimo na ostajanje znotraj okvirjev odnosa z dobrim namenom, in s prevzemanjem odgovornosti za napačne odločitve. Brez napravljanja napak ni napredka – tako ta proces omogoča rast in razvoj zveze. Delanje napak v paru, učenje iz njih je za par najmočnejše sredstvo, ki hkrati deluje kot vezni člen in iz para ustvarja tudi tim.

 

7.  Dajte prostor in sledite sebi

Ni potrebno, da se, ker ste zaljubljeni, življenje ustavi. Vsak ima svoje hobije in tako je prav. Ne pozabite nase in na partnerjev prosti čas in delo. Prisluhnite svojim željam, potrebam in potem. Cilj te poti je, da živite življenje, o katerem ste vedno sanjali.

 

8. Neuspeh je samo, če sprejmete poraz  

Za odnos se moramo truditi. V partnerskem odnosu ste vi in vaš partner. Oba se trudita za vajin odnos. Če sprejmete poraz, se za odnos ne trudite. Priznanje, da ste se zmotili, ni priznanje poraza, temveč je borba za odnos.

 

9. Stopanje v partnerstvo je tudi ranljivost

Ko z drugo osebo stopimo v partnerski odnos, se vedno izpostavimo možnosti, da bomo razočarani. Individualne razlike, razlike v življenjskih nazorih, v pričakovanjih od partnerja … Vse to so teme, ki lahko med partnerjema sprožajo nesoglasja. Kakorkoli že – ko o njih teče beseda, bodite iskreni, uporabljajte “jaz sporočila” in v pogovoru s partnerjem “dajte vse karte na mizo” (priznajte, da vas je strah, kaj vas jezi, povejte tudi, če sami menite, da tisto, kar čutite, ni prav, pa si vendarle ne morete pomagati itn.).

 

Imate tudi vi kakšno osebno resnico, ki velja v vašem partnerskem odnosu? Vesela bom, če jo boste delili z menoj in z ostalimi bralci!

 
Avtorsko zaščiteno delo. Kopiranje dovoljeno z navedbo vira. 
© Postaja za izboljšanje kakovosti življenja