Rezultati novih raziskav kažejo, da imajo Američani vse manj spolnih odnosov. Upad pogostosti spolnih odnosov je največji med poročenimi pari, ki živijo v istem gospodinjstvu – ti imajo v povprečju 16 spolnih odnosov letno manj v primerjavi z rezultati iz leta 1990. Neporočeni pari so imeli leta 2000 spolne odnose pogosteje, kakor v letu 1990, po letu 2008 pa je začela pogostost spolnih odnosov padati tudi v tej skupini.

Twengejeva (2017) piše, da obstaja več teorij, s katerimi bi lahko poskusili razložiti ta upad.

1. Pametni telefoni so uničili naše spolno življenje. Težko je vzpostaviti konstruktiven stik in komunikacijo, če partner med svojim prostim časom nenehno gleda v zaslon svojega pametnega telefona. Pametne naprave vseh vrst nas razdružujejo.

2. Zabava je bolj zabavna, kot je bila. Če zamudite TV serijo, imate danes možnost, da jo na pametni televiziji poiščete s celo nekajdnevnim zamikom. Če zamudite ogled filma, ga snamete z medmrežja… Televizijske postaje oddajajo neprenehoma, 24 ur dnevno. Prav tako je danes mogoč vstop v virtualni svet, kjer se lahko povežete s soigralci z vsega sveta – igranje iger preko spleta še nikoli ni bilo tako resnično, zabavno in dostopno v kateremkoli delu dneva!

3. Aplikacije za zmenke niso tolikšna prednost, kot je bilo pričakovano. Čeprav je spolni odnos zdaj le klik stran, je sama situacija za tovrstne zmenkarije manj privlačna za tiste, ki si želijo več, kot le spolni odnos – odnos.

4. Z našimi odnosi in življenjem na splošno smo manj zadovoljni, kakor generacija naših staršev. Pojav tega fenomena gre pripisati našim visokim pričakovanjem, s katerimi smo odrasli. Ko nam je kot najstnikom obljubljeno, da “bomo lahko vse, kar si želimo biti”, je zelo težko, da bomo zadovoljni s povprečnim življenjem in, da bomo kot odrasli sposobni stati z obema nogama trdno na tleh. To še posebej velja za področje odnosov, ker pričakujemo idealne in strastne romance, ki bodo trajale in trajale. Poleg tega pričakujemo od ene osebe, da bo le-ta izpolnila vsa naša pričakovanja. Zakon in poroka sta postala čustveno naravnana institucija, včasih je njun namen bil bolj praktične in ekonomske narave. Raziskave kažejo, da so odrasli, stari čez 30 let včasih bili srečnejši, kakor današnji 30-letniki (Twenge, 2015).

5. Sodobni duh časa. Na splošni populaciji je mogoče opaziti veliko nezadovoljstva in jeze. Zaupanje v druge in v državne aparate je vse nižje, sejanje strahu med ljudi preko medijev zaradi politične situacije v svetu vedno intenzivneje, gospodarske razmere vse težje, hkrati pa brezposelnost pa vse višja. V januarju 2017 je bilo na ZRSZ registrirano brezposelnih 103.736 ljudi. V hitrem tempu časa si želimo najhitrejše možne sprostitve (glejte točko 2), in se s tem umikamo od odnosov, zapadamo v kemične in nekemične zasvojenosti in stisko rešujemo z zadovoljevanjem svojih potreb preko kopičenja stvari, ki jih ne potrebujemo. Vse to vodi stran od odnosov, v samoto, v odnose s stvarmi namesto v odnose z ljudmi.

Kaj pa menite vi, je tudi pri nas enako? Kaj je krivo za takšne statistične podatke?

Avtorsko zaščiteno delo. Kopiranje dovoljeno z navedbo vira. 
© Postaja za izboljšanje kakovosti življenja

Viri

Twenge, J. M., Sherman, R. A., & Wells, B. E. (v tisku). Declines in sexual frequency among American adults, 1989-2014. Archives of Sexual Behavior.

 

Twenge, J. M., Sherman, R. A., & Lyubomirsky, S. (2016). More happiness for young people and less for mature adults: Time period differences in subjective well-being in the United States, 1972-2014. Social Psychological and Personality Science, 7, 131-141.

 

Twenge, J. M. (2014). Generation Me: Why Today’s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled–and More Miserable Than Ever Before. Second edition. New York: Atria Books.